Pusse opp himling

Å pusse opp taket, kan gjøres på mange måter. Å legge gipsplater, hus og hage.indd
er kanskje en av de raskeste og mest effektive måtene.  Om taket ditt er rett fra før, kan du lett legge gipsplater direkte på det gamle taket. Her er fremgangsmåten du kan gjøre det på.

Slik gjør du det;

1. Mål opp taket
Mål taket både bredde og lenge, slik at du vet hvor mange gipsplater du trenger. En gipsplate måler normalt 120 x 240 cm. Når du bestiller, så vurder om du skal få det tilkjørt.  Gipsplater er tunge og litt vanskelig håndterlig, så det kan være lurt å få dette levert fra leverandøren din hjem til deg.

2. Beregn hvordan gipsplatene skal settes opp
Beregn slik at du kan bruke mest mulig hele plater, så du unngår kutting.  En gipsplate er falset på begge lengdesidene, som gjør det lett å sparke i etterkant. Sørg for å få sidene som blir kuttet på gipsplaten inn mot veggen, når du beregner hvordan du skal sette de opp.

3. Start i midten
Ved å starte i midten av taket, sørger du for at du får en lik fordeling av platene på taket på begge sider av midten og at kutten foregår ut mot veggene.Bruk gipsheis når du monterer platene. Da kan du enkelt håndtere dette selv og det blir lettere å få gipsplatene i helt riktig posisjon, før du skrur de fast.
Skru fast platene med egnede gipsskruer.  Når du setter i skruen, så la skruen komme akkurat stramt nok inn i gipsplaten uten at du bryter papiret som ligger på utsiden av gipsplaten. Vær nøye med dette, så slipper du mindre sparkel og blir fortere ferdig med taket.Bruk gjerne er smart gipsdrill, som gjør jobben betydelig raskere og enklere.

Hilti-SD-5000 med gipsautomatGipsheis

4. Neste rad med gipsplater
Når du legger neste rad med gipsplater, sørger du for at de legges slik at neste skjøt kommer på halvdelen av gipsplaten som allerede er satt opp.  Det blir da enklere å sparke etterpå. Kutt til platene så de passer helt inn mot vegg. Du må gjerne la det være en glipp på 0,5 cm fra vegg dersom du skal ha en taklist på i etterkant. Om du ikke skal ha taklist måler du mer nøyaktig for hver plate inn mot veggen, slik at de ligger tett inntil (0,1 – 0,2 mm).  Det gjelder å ha minst mulig glippe, for da bruker du mindre akrylmasse ved fuging i etterkant.

5. Sparkle alle skjøtene
Når alle platene er lagt, kan du sparkle skjøtene.  Legg gjerne papir- eller glassfiberstrimler i det første laget du legger med sparkel i skjøtene.  Legg det oppi sparkelmassen og trykk det inn.  La sparkelen tørke og legg så på et nytt lag med sparkel.  Fortsett slik til du har dekket hele skjøtene godt med sparkelmasse

6. Slip ned sparkelen 
Slip ned sparkelen i skjøtene til du får en jevn, glatt overflate. Smart å bruke en slipemaskin til denne eller så tunge jobben.
Tørk godt over taket før du maler.

Festool planex giraff vegg

7. Male taket 
Nå er alt klart for å male taket.  Bruk malerull og forlenger, så blir jobben gjort kjapt og effektiv!

8. Monter tilbake taklistene

Gratulerer med nytt, flott tak 🙂